Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.12.2011 18:19 - Трагедията е пълна!Отчаянието- мой събрат
Автор: nestinar Категория: История   
Прочетен: 8495 Коментари: 12 Гласове:
12


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image
 http://www.facebook.com/groups/122376701166845/?notif_t=group_activity

Росен Милев е завършил Хумболтовия университет в Берлин, доктор е на философските науки на Залцбургския университет, преподавал е „Европейска комуникационна история“ в Берлин, Виена и Цюрих, автор е на студии и книги по история на медиите и комуникациите на Балканите и в Европа.
Ето какво твърди милия:
Азбуката
„Вече има безспорни доказателства, че при създаването на кирилицата от учениците на Кирил и Методий през IХ в. е използвана азбуката на Вулфила. Основен аргумент за това са имената на буквите. На българската азбука „ази“, „буки“, „веди“, „слови“..., и на готската: А – ази (Азите са готските богове), Б – birkalen (брези, дървета) – в кирилицата „буки“ означава „букове“, но и обобщено „дървета“.

-От кога „ази“, „буки“, „веди“, „слови“стана на немски  А – ази (Азите са готските богове), Б – birkalen (брези, дървета) – в кирилицата „буки“ означава „букове“, но и обобщено „дървета“.
Археологическите открития
„В областта Кирека край с. Калугерово, Шуменско, има гробница (V–VIII в.), която смятаме, че е на Вулфила. Това е малка скална църква. В нея от едната страна е гробницата за миротечни мощи, а от другата – баптистерий-писцина, където са се кръщавали бебетата.

Открихме гробницата на Вулфила, като тръгнахме от етимологията на думата „кирик“. „Кирика“ на готски значи „църква“, оттам на немски – kirche. Първоначално се е считало, че това е гробницата на Борис I. Преди десетина години от археологическия музей в Шумен под ръководството на Тодор Балабанов се извършват разкопки около нея. Открити са фибули, керамика от IV–V в. Оказва се, че гробницата е много по-ранна. Тогава не са знаели за Вулфила. Помислили са, че е в чест на св. Кирик. От друга страна, се знае, че до ден днешен „свети“ се запазва в името на местността, както е при Свети Влас, Свети седмочисленици. Тогава не се публикува, тъй като археолозите са объркани.

През първата половина на септември 2004 г. бяхме в Шумен с доц. Ждраков и археолозите и установихме, че доказателствата, че това е гробницата на Вулфила, са няколко: няма друг голям светец от онази епоха, на когото да се направи такъв храм; по това време това е готска територия; „кирик“ на готски значи църква; до кирика има постница, която до днес наричат „Дядо Куртевата дупка“, а „курт“ на всички германски езици значи „вълк“, „дедя“ на готски е водач, оттам идва на славянските езици „дядо“ в смисъл на старейшина, така че – това е „дупката на дядо Вълчо“ (или на дядо Вулфила).“

-Мъглата стана вече с нож да я режеш!:)

Кукерските игри – готски обичай, запазен в днешна България
„Византийският император Константин VII Багренородни през X в. в своето описание на дворцовите празници в Константинопол е описал като „Готикон“ или „готски игри“ маскарадни танци на „актьори, облечени с рунтави кожи“, тракащи с различни предмети и произнасящи заклинания, с които се пропъжда злото и се вика доброто – танци и ритуали, напълно съвпадащи с днешните български кукерски игри. Включително и по отношение на времето през годината, когато се провеждат. Освен това тези игри днес са разпространени най-вече в Североизточна и Югоизточна България, както и в Пернишко – райони, които по археологически „показатели“ са именно анклавите на най-значимото готско поселение по нашите земи.

Етимологията на думата „кукер“ или „кук“ (в Бургаско) също е показателна – Kucken в немски език и кyckling в шведски означават „пиле“, а cock в английския е „петел“. Всички те са производни от старогерманската дума кyuk. Една от основните фигури в кукерските игри е именно „перушан“, а за някои от маскировките на кукерите са типични т.нар. „петльови шии“.

-Значи и кукерството e немска традиция!

Следващ бисер:

Готите
„Ранни скандинавци, които след II в. се разселват в Източaна Европа, днешна Русия, Полша, Украйна, на Крим. След III в. започват да се заселват на няколко вълни по нашите земи на юг по долния Дунав и до V в. са над един милион. Голяма част от тях продължават към Италия и Испания, но немалко остават тук. Това са най-вече готите християни на Вулфила, които се заселват в Северна България през 348 г. Техните потомци заварват славяните, по-късно и прабългарите. Така готите влизат като четвърти компонент наред със славяните, траките (доколкото са останали) и прабългарите в образуването на българската народност през периода VII–IХ в.“

Eто Ви линк към това произведение-http://www.diplomatic-bg.com/c2/content/view/455/47/1/1/

 



Гласувай:
12



1. nestinar - Вярна е поговорката-“Който плаща, ...
07.12.2011 18:20
Вярна е поговорката-“Който плаща,той поръчва!":)
цитирай
2. germantiger - ...
07.12.2011 20:30
Понеже си невеж с езика в германския език има "триединство" на думите:
БУХЕ - БУК
БУХ - КНИГА
БУХЩАБЕ - БУКВА

Забележи, че българския може да покаже "двуединство", "айретен"< че думата буква в славянските езици идва от германското бух и бухе, така-че бух и бухе са германски думи.

КУКЕРСКИ ОБИЧАИ Е ИМАЛО В ПОЧТИ ЦЯЛА СРЕДНОВЕКОВНА ЕВРОПА, не знаеше ли?!?!?!

Със сигурност обаче българските кукери са българска традиция и господин Росен се е "осрал" в това, както може би и в обяснението на аз буки веди...
цитирай
3. solinvictus - Ми това е. . . новите крадци на ист...
07.12.2011 20:55
Ми това е ...новите крадци на история!
Този Урфила не беше ли погребан в Константинопол?
цитирай
4. sparotok - верно е
08.12.2011 12:01
nestinar написа:
Вярна е поговорката-“Който плаща,той поръчва!":)


Верно е, а който има много пари, поръчва най-много:)
цитирай
5. get - - Ми това е ...новите крадци на история! ... и поръчкови писатели на история ... потурнаци !!
08.12.2011 12:22
- По тази тема вече имах "удоволствието" да пиша в блога на другата котка-Гепард !!

- Получих невнятни обяснения на поставените ми въпроси ... Които са:
А/ Какво ще кажете ??! - Гетският крал на Скандза ??!
І. - Geatish kings (Rex Getarum/Gothorum), ruling over the provinces of G&#246;taland (Gautland/Geatland), appears in several sources for early Swedish history.

ІІ. The name Gautr appears as one of the names of Odin in Norse mythology, but also as an alternative form of the name Gauti, who was one of Odin's sons, and the founder of the kingdom of the Geats, G&#246;taland (Gautland/Geatland) ?!!

ІІІ. This Gautr/Gauti also appears as the father of the recurrent and undatable Geatish king Gautrekr in that saga, and several other sagas produced between 1225 and 1310.

ІV. From the Middle Ages until 1974, the king of Sweden, claimed the title king of the Geats as "king of Sweden and Geats/Goths" or "Rex Sweorum et Gothorum".

V. Друго, което ме смущава ... "Сребърният кодекс" ... Не е Библия а Евангелие !!?(доколкото съм се интересувал по въпроса !) ? - а Урфила ПРЕВЕЖДА С-Т-А-Р З-А-В-Е-Т !!!

VI. друго относно "Кодекс аргентум"а ... някакси много навреме се появява, като подкрепа завоевателните апетити на шведските крале в Европа ??

VII. - Ще попитам, по силата на какви обстоятелства тогава ... скандинавци се поселват в цяла Европа ?
- Ето пример за такива разсъждения ! "The Moesogoths were a branch of the Goths who settled in Moesia, after their migration from Thrace to southern section of Jutland."

- И така нататък ... и т.н. ... все в тоя дух - Мога да изведа още много такива ... смущаващи обективният характер на изводите, факти и изказвания !!
- Завършвам с ... ако отворите "Уикито" ... елементарно, ще прочетете(сведение от неизвестен монах), че към трети/четвърти ГЕТИТЕ славят християнската вяра в "скитската пустиня"?! (тая преди това се наричаше и "гетска пустиня" ?!! Пак към същото време имаме религозни преследвания от християнската(разбирай византийска) форма на вярата !
- та не са ли готите-ариани(с имена поп-Верчо, Сила , които изгарят императора Валент, който е начело на религиозното им преследване !! - Къде става това ? - в Одринска тракия ... много Гот, много нещо бе ... като почнеш от Скандза през Ютланд та чак до стените на Царград ?? - е това ... дори моята фантазия не може да възприеме !!

от Гет ктист - Eupator gotorum Rex :)))
цитирай
6. solinvictus - Гет това за Библията не само че не е ...
08.12.2011 20:42
Гет това за Библията не само че не е Библия ами забелижи ,че това което ни предлагат никъде не пише ,че го е писал въпросния Оурфила (така е написано името му на пръстен) та този поп ги е поарианчил сичките със Стария Завет хахаха
Виж Гетски това са слабоумници и папгали аз не мога да разбера що за идиоти са писали такива глупости!
май този фен беше дето щяха да праят в БГ библиотека на Вулфила или там некакъф център на германцка култура на Балканите ...щели да покажат сичките конски СБРУИ на готите хахахаха те това им е културата по това време!
Аз не знам по какво съдят за готски артефакти -има надписи на ВУЛФИЛИЦА ли ?
Щото в Испания взеха да ги пращат на майната им с тия измислени германцки култури!

А какво казваш за Червената Църква нали била ариянска значи ГОТСКА хахахаха
цитирай
7. get - - За мен всичко е една вятър и мъгла Соле !!
10.12.2011 00:06
solinvictus написа:
Гет това за Библията не само че не е Библия
...
А какво казваш за Червената Църква нали била ариянска значи ГОТСКА хахахаха

- Да четем историята около Първи век ?
- Номинално до 106 г. ... гетите, като съюзници на даките са на мястото си, което още от времето на Херодот населяват. Това е поне до 106 г., годината в която водачът на гето-даките ДетеБал слага край на живота ... пред позора от римски плен - ето го на картинката от Колоната на Траян - http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/fd/106_Conrad_Cichorius%2C_Die_Reliefs_der_Traianss%C3%A4ule%2C_Tafel_CVI.jpg ... значи доказано до 106 г. ТУК СА СИ ГЕТИТЕ !!
- Интересно е, че към този първи век тук се сочи за масово присъствие на "сармати" ... що ли за племе ще да са това ? ... най-вероятно, това са известните под по-раншното име "масагети"(царица Томира"сарматка"та, дето претрепала Кирос велики), които казват, че към това време са "подчинили" гетите по долния Дунав !! - Добре, но към тяхната поява датира и изграждането на т.нар. "Траянов вал" в Северна добруджа, т.е. (тогавашна) Малка скития, още Сарматия ?! - http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f6/Trajan%27s_Wall_by_Veltman.jpg ... за мен това е митичният "Онгъл" ?! - още малко пояснения ?Забележи, че този вал е изграден така, че стените му пазят не римляните а от/срещу римляните ??! - тоест фронта на стената е навън с/у римската територия/агресия !
- интересното е още, че зад този преден укрепен район имаме поне още три укрепени фортификационни линии/валове в дълбочина, последните от които стигат до р.Припят ... тоест до подстъпите на Киев(с обща дължина са, над 3 000 км. - втори след Китайската стена) ! ... Да продължавам ли още Нестинар ... или не е интересно ? - Ако Да ! - да спирам !! ... Защото има още много да се говори за тази част от нашата история ... и която ако се изясни ... ще отидат на кино всички Памирски теории и Ирански такива !! :))

- Специално за Сола, поствам картинката на монета сечена от Гордиан III(225-244), която е показателна какви по националност са били легионерите му (основната част) с които е тръгнал с/у Персия - http://www.coinproject.com/siteimages/97-690912.jpg ... където е убит от заговорници - не от персите !!

- Соле на реверса на монетата, можеш ли да ми обясниш ... Какво е изобразено - толкова пъти съм ти го посочвал в разговорите ни ? - Виж и короната на Гордия.ан на аверса на монетата - нещо да ти напомня ? :))) - Е-е-ех, тази Митра-Вечно слънце

- Пак казвам, ако е интересно да обяснявам, доколко нашите готи са германи ... ако ли не ... !!!!??

от боу"ил Гет тар/кан саУроматски и Eupator gotorum Rex
цитирай
8. solinvictus - Покрай тия туркофилий се отклоних ...
10.12.2011 10:56
Покрай тия туркофилий се отклоних от Митра-та хехе да това е слънчевата корона на Sol Invictus.
Символите на БИК/BULL и ЛЪВ/LEO са показателни.Лъв е военната степен при която вече можеш да участвуваш на банкетите.Такава корона нарисувана на оная австрийска картина където поразяват владетеля на българите .

Нещо като тази:
http://img607.imageshack.us/img607/1447/98640300.jpg
цитирай
9. panazea - Никой от никого не краде !
10.12.2011 14:22
Ако вникнете в нещата , ще разберете !
Дотогава ! Успех в търсенето !
цитирай
10. get - - Ами да вникваме тогава Рanazea !!?
10.12.2011 21:23
- ДА НАДНИКНЕМ В - Historical Atlas, (1886 ) от Т. Дройзен ?!
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b1/Roman_provinces_of_Illyricum%2C_Macedonia%2C_Dacia%2C_Moesia%2C_Pannonia_and_Thracia.jpg - Нещо общо да намираме от тази карта по времето на Диоклециан ... горен десен ъгъл ЧЕТЕМ (!) TIEAGETAE ... PEUCUNI , тоест към времето на имп.Деоклециан ІІІ в. четем отново ГЕТИ,
- А тези "певкини", какво ли отношение ще имат, към острова Певки на който резидира "тюрка"-прабългарин Аспарух ??
- Малко от животоописанието на Диоклециан(РОДЕН НА БАЛКАНИТЕ !) ... "През пролетта на 285 г. (след като изкарва зимата в Словения, Птиу) той навлиза с войската си в Балканите там среща едно сарматско племе, което се обръща с молба към него да им помогне да възвърнат загубените земи или поне да им предостави право на паша( в земите попаднали в границите на империята !).Диоклециан им отказва и води битка с тях, но не е успял да постигне пълна победа. (край на цитата)

- Но това явно не го е твърде обезпокоило ... защото по-нататък повествованието ни казва, че той отишъл в резиденцията си в гр.Никомедия(съвременен гр.Измит - Турция) ... Ето на картинка дворецът му там - http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/9d/Palace_of_Diocletian_in_Nicomedia.jpg
- Но не това е важното ! - Интересен е факта, че през ІІІ век имаме население сарматско на територията на юг от Дунав, като този факт и определено тяхната сравнителна самостоятелност по отношение на централната власт ... съвсем не безпокои императорите ?!! ... Дори още по-странното ... След тази "Война" със сармати(от която Диоклециан изобщо явно не се притеснява). Оставяйки зад гърба си "враждебната" Сарматия той предприема поход срещу Персия ??!

от боу"ил Гет тар/кан саУроматски и Eupator gotorum Rex

п.п. Ще си позволя Две допълнения !
1/ Какво казва Тацит относно втората етносна група, която живее към първи век наред с гети/готи в скандинавската Скандза - Tacitus, Germania (book):"Upon the right of the Suevian Sea the AEstyan nations reside, who use the same customs and attire with the Suevians; their language more resembles that of Britain." - Тук да се поставим въпросът какви ще да са тези "AEstyan" - Термин eestlane идва от латинското (Aesti) — така Тацит назовава в «Германия» народа, населяващ, отдалеченият(спрямо Скандза) на Балтийско море ! В средните векове, те са известни и с наименованието "Чуди" ... самоназвание "maarahvas" - на практика народ от угро-финската група !
2/ Още една, но по-подробна карта на отбранителни валове(от територията на Румъния), изградени по време на дако-римските войни ! ... Само не се подвеждайте по надписите, от които ще се заблудите за ИСТИНСКИТЕ СТРОИТЕЛИ НА ВАЛОВЕТЕ - Нали румунущите са Римляни, по тази причина са се почувствали задължени да кръстят всеки един от валовете на името на някой от великите им "предци" :))) - http://en.wikipedia.org/wiki/File:Roman_Byzantine_Gothic_Walls_Romania_Plain.svg
цитирай
11. get - - Еважаеми, "nestinar", още малко обяснения относно тези сармати, за които нищо ...
11.12.2011 03:37
... не пишат в гръцко-фанариотски извори ... щом те не пишат ? - да погледнем в латинските и то тези от територията на Албиона ! ... от времето на император Адриан (117-138) ?
- От негово време датира присъствието на тежка сарматска конница ... нещо като, първообраз на средновековните рицари. Тази част е наброявала 5 500 човека. Пребивавали са там почти до края на ІV-ти век. (та реших да погледна и-и, се откриват интересни работи). :)) - Тук само искам да допълня, че той се явява племенник на император Траян(но относно "испанската връзка", ще пиша ако ми остане време ?)
- Та при този император Адриан, вероятно е наел сарматите да пазят построеният от него в Британия, вал (строителството от 118-126г).
- Но се връщам към основната тема сарматите. Какво ни казват освен на за бройката им английските историци. Имали подобен на скитите навик да пият мляко премесено с кръв. Боговете им били Марс, Аполон и Богинята майка (това да ви напомня нещо ?).
- Кавалерийските им формирования-единици били от по 500 човека и се наричаро "CUNEUS". По-вероятно е това да е множественото число на българското "конници" ? ... иначе за конницата, като такава използвали по-общото название "Ала" ... дали не е х"ала ? Cuneus Sarmatarum, Bremetenraco, според (Notitia Dignitatum xl.54; 4th/5th C.)
- Откритото през 18-ти век съобщение следва да цитираме: "Сарматите са див, нецивилизован народ ... по природата си войнствен и са известни че боядисват телата си за да изглеждат по-страшни по време на битки. Живеят обичайно на открито, без подслон и обитават в каруците си. Те живеят от грабеж и се препитават с мляко смесено с кръв от конете им." - Дали е така ... по-късно :))
ЗАБЕЛЕЖКА:
- Искам да допълня към предният пост за "AEstyan"аестите", това са предците на "естите-естонци", ерго, скандинавските "Suevians" са близко родствени на "фините", които се самоназовават и досега "суоми" !!

от боу"ил Гет, тар/кан саУроматски и Eupator gotorum Rex :)

П.П.
1/ А тук една "римски" кавалерийски шлем от Бритиш мюзеьм - http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-1311690/Roman-helmet-unearthed-metal-detector-expected-fetch-300-000-auction.html ... сетете се, соственика му дали е бил от апенините ... или се е хранел с мляко и конска кръв :))
2/ тракийски кавалерийски шлем - http://www.bible-history.com/archaeology/greece/2-greek-helmet-bb.jpg
цитирай
12. get - - Дали бе правилно, моето допускане, че САРМАТИТЕ ... са МАСАГЕТИ ?
12.12.2011 16:26
- Да се "заровим" в "изворите" ... тогава ?!
- Какво ни казва Херодот в историята си - цитат ??
Herodotus. Histories, 4.22. "...after the desert, if one inclines somewhat to the east, the Thyssagetae are reached, a numerous nation quite distinct from any other, and living by the chase." ... Тоест Херодот сочи, че поселяват територията около и над Каспия и Кавказ !! ... наричат ги още и "тисагети" ... това НЕ НИ ЛИ ЗВУЧИ ТВЪРДЕ БЛИЗКО до НАЗВАНИЕТО от картата по Т. Момзен от Втори век и упоменатият там народ с име TIEAGETAE ??!
- Относно същността на името им учените(старите) подчертават:
Това според извода в книгата на Jane Acomb, цитат: ""The classical and modern authorities say that the word "Massagetae" means "great" Getae. The ninth-century work De Universo of Rabanus Maurus" ... тоест древните и съвременни учени считат, че МАСАГЕТИ означава "велики"те ГЕТИ (?!) ... това е и извода на Маурус Рабан в неговата "De Universo" !!
- Интересното е, че за разлика от родствените им скити, въпросните "малки" и "Велики-големи" Гети, имат държавност поне от ПЕТИ ВЕК ПРЕДИ Христа ?!! ... това ако изходим от Херодот за битката на Кир Велики през 530 года до н. е., при която битка с масагетите на източният бряг на р.Яксарт където Кир търпи пълно поражение и загива. Отрязаната му глава носят на царицата-майка Томира ... царица-майка ... да не би да е сар-матка ?? :) !!

от боу"ил Гет, тар/кан саУроматски и Eupator gotorum Rex :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nestinar
Категория: Други
Прочетен: 1210196
Постинги: 382
Коментари: 1139
Гласове: 2614
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031